Takaisin karttanäkymään

Kannettavat akut ja paristot

Pääsääntöisesti paristot ja pienakut voi palauttaa maksutta ja ilman uuden tuotteen ostopakkoa paristoja ja akkuja myyviin kauppoihin ja kioskeihin. Vie siis sinne, mistä ostit.

Isoille litiumakuille, kuten sähköpyörien ja vastaavien sähköisten liikkumisvälineiden akuille, löydät lähimmän keräyspisteen tästä kotitalousjätteiden vastaanottopaikkojen hakupalvelusta.

Lajitteluohje

Noudata aina alueellisia ja keräyspistekohtaisia ohjeita! Tässä esitetyt lajitteluohjeet ovat yleisluontoisia, vallitsevan käytännön mukaisia.

Kyllä

ALUEELLISIIN KERÄYSPISTEISIIN:

  • isot litiumakut (mm. sähköpyörien, tasapainolautojen, mopojen, mönkijöiden ja päältä ajettavien ruohonleikkureiden akut)

KAUPPOIHIN TAI ALUEELLISIIN KERÄYSPISTEISIIN:

  • alkaliparistot (kertakäyttöiset standardiparistot: mm. AA- ja AAA-sauvaparistot, nappiparistot ja 9V-neppariparistot)
  • litiumparistot (kertakäyttöiset standardiparistot: mm. AA-sauvaparistot ja 9V-neppariparistot)
  • nappiparistot
  • nikkelimetallihydridiakut (mm. johdottomien työkalujen ladattavat akkuparistot ja akut)
  • nikkelikadmiumakut (mm. johdottomien työkalujen akut)
  • pienet litiumakut (mm. kännyköiden, läppäreiden, varavirtalähteiden, kameroiden ja johdottomien työkalujen akut)
  • pienet suljetut lyijyhyytelöakut (mm. ups-, aurinkokenno- ja hälytysjärjestelmien akut)

Keräys ja kuljetus

Paristojen ja pienakkujen keräys järjestetään pääosin paristoja ja akkuja myyvissä kaupoissa ja kioskeissa. Kauppakeräyksen lisäksi on alueellisia keräyspisteitä, joissa vastaanotetaan myös isoja litiumakkuja, joita käytetään mm. sähköisissä liikkumisvälineissä kuten sähköpyörissä. Nämä alueelliset keräyspisteet löytyvät tämän hakupalvelun avulla.

Käsittely

Paristot ja akut jatkavat keräyspisteiltä matkaansa Nivalaan Akkuser Oy:n käsittelylaitokselle. Akkuser on eräänlainen logistiikkakeskus: siellä erilaiset paristot ja akut lajitellaan eri jakeisiin. Se on tärkeää, sillä jokainen paristo- ja akkulaji vaativat omanlaisen käsittelyn, jotta niiden sisältämät materiaalit saataisiin mahdollisimman hyvin kierrätettyä uusiksi raaka-aineiksi ja ympäristölle vaaralliset aineet tehtyä vaarattomiksi. Elohopeaa, lyijyä ja kadmiumia sisältävät paristot ja akut ovat vaarallista jätettä.

Hyödyntäminen

Yhteensä 50–90 % paristojen ja akkujen sisältämistä raaka-aineista voidaan uudelleenkäyttää esimerkiksi metalli- ja akkuteollisuudessa. Alkaliparistoista kehitetään Suomessa myös ekologisia ravinnetuotteita maanviljelyyn.

Vastuutoimijat